Великденско хоро "Ора Пащулуй" вдигнаха в Софрониево

Великденско хоро

Традиционното Великденско хоро се води винаги от мъж, който в дясната си ръка държи „оруглица” – обредно накичена пръчка от живо плодно дърво /обикновено ябълка/ с три разклонения, в края на всяко от тях е забито великденско яйце, боядисано по традиция в червено.

На „оруглицата” се завързва кърпичка от стъклена батиста /така се нарича материята, от която е изработена кърпичката/. Всички, излезли на мегдана, се хващат на хорото за здраве, дори тези, които жалят също – това е, за да са здрави.

Докато се играе хорото, тези, които имат починали близки през последната година, до предния Великден, задължително раздават вино, яйца и козунак – помен за тях.

Раздаването се извършва в хорото, обикновено се започва от водача на хорото.

Виното се раздава от деца.

За починал мъж раздава момче, а за починала жена раздава момиче.

То се разлива от котле /което  наричат „половяк” – на влашки „калдаруш”.

В по-късно време виното се разлива от дамаджана или кофа в чаша /нови/. Котлетата се украсяват със свежи цветя. В единия край на дръжката се връзва бяла кърпичка.

Цветята и кърпичката остават за децата, след като раздадат виното, като дар, както и дребни пари за „заплащане на раздаването”. Заплащането на всички ритуални услуги, които се правят за починалия е много важно, тъй като не бива починалия да има дългове като отиде на „оня свят”. Всеки, на когото се раздаде от помена, поемайки го, казва „Бог да прости!”.

Сред гостите на събитието бе кметът на Община Мизия Валя Берчева.

 


2
3


2024-05-07 09:44:28