Турлашкият събор в Чупрене събира гости от страната и чужбина

Турлашкият събор в Чупрене събира гости от страната и чужбина

Осемнадесетият традиционен турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“ в село Чупрене ще се проведе от 14 до 16 юни и ще събере гости от страната и чужбина.

От общината са подготвили богата програма, като в първата вечер от събора, жителите и гостите ще могат да се насладят на изпълненията на оркестър „Канарите“ и гласовитата Татяна. В събота на сцената ще излезе сръбският певец Емир Джулович, а след него и гласовитата Ана-Мария Трайкова.

Съборът ще бъде 3 дни, като ще има множество участници от народни читалища в страната, както и от Сърбия и Румъния, които ще представят своите програми.

Гостите и жителите на Чупрене ще могат да присъстват на демонстрация на приготвяне на традиционни турлашки ястия и обредни хлябове, приготвени от български и сръбски готвачи, както и да ги опитат, да се запознаят с предметите от бита на нашите предци, да се възхитят на изделията, изработени от сръчните ръце на турлакинята и майстора-занаятчия, да присъстват на демонстрацията на някои старинни и позабравени обичаи като влачене на вълна, предене, тъкане и работа с грънчарско колело, и др.

В събора могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, групи за обичаи, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения.

Записванията за участие продължават, като всеки може да подаде заявката си до общината. Тук можете да намерите необходимите документи.

 

 




2024-05-09 14:45:53