СЗДП с работна среща заради получения PEFC сертификат

СЗДП с работна среща заради получения PEFC сертификат

По повод получения PEFC сертификат за устойчиво управление на горите, в сградата на Северозападно държавно предприятие се проведе работна среща на тема „Спазване изискванията на критериите за устойчиво управление на горите в сертифицираните държавни горски територии в териториалния обхват на Група „Северозападно държавно предприятие“. В нея взеха участие представителите на ръководството, както и отговорниците по изпълнението на правилата на стандарта от държавните горски и ловни стопанства.

Обсъдени бяха всички видове документи, които следва да се изготвят съгласно изискванията на стандарта, както и правилата за провеждане на годишен вътрешен одит по изпълнението на заложените критерии и индикатори.

Ръководството на групата даде разяснения относно спазване на правилата за устойчиво управление на сертифицираните  държавни горски територии, при провеждане на мероприятия в тях и начина им на изпълнение, което от своя страна ще гарантира екологично отговорно, социално полезно и икономически жизнеспособно управление на горите.

Всичко това ще доведе до значително подобряване на горскостопанските практики в териториалния обхват на държавното предприятие, като например опазването на вековните гори, поддържането се високите консервационни стойности и екосистемните услуги, ограничаване на замърсяването в горите, повишаване на безопасността при горската работа, както и осъществяване на диалог със заинтересованите страни и отчитане на техните интереси.

Да припомним, че горската сертификация се счита за най-важната инициатива в последните години,  която насърчава по-добро стопанисване на горите, а то от своя страна е ключов компонент за едно бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата.




2024-05-17 16:25:07