Стотици гости и участници събира „Свидня“ за 14-ти път

Стотици гости и участници събира „Свидня“ за 14-ти път

Традиционният фолклорен събор „Свидня” ще се проведе за 14-ти път в община Георги Дамяново на 15 юни. Над 250 участници ще се изявяват на откритата сцена в местността „Попов мост”, на разклона за селата Говежда и Копиловци. За тазгодишното издание са заявили участие много деца, като най-малките сред тях ще са 5-годишни. Събитието няма възрастови ограничения и настроението на присъстващите ще вдигат с песни и танци дори баби на над 90-годишна възраст, които ще предават опита си на по-младите. За първи път на „Свидня“ ще има демонстрации по изработка на глинени съдове с помощта на грънчарско колело. Зад него ще е майсторът Тошко Тодоров от Монтана.

Събитието не е с конкурсен характер, но за всички участници са подготвени грамоти и плакети, чиито дизайн е различен за всяко издание на фолклорния събор.

Пазители на фолклора от Берковица, Ружинци, Боровци, Говежда, Гаврил Геново и мн. други ще се раздават за публиката. От последното изброено село ще има представители и от Центъра за настаняване от семеен тип, съобщи за медията ни Лорета Ценова от Община Георги Дамяново.

Специално участие ще вземат от формация „Родопска идилия“ и любимецът на публиката-народният изпълнител Светлин Миланов.

Над 500 гости се очаква да посетят запомнящото се културно събитие. За всички тях е гарантирано добро настроение, както и много музика и народни танци.

 


2


2024-06-14 14:02:44