Ансамбъл „Мездра“ с участие в международен фестивал в Будапеща

Ансамбъл „Мездра“ с участие в международен фестивал в Будапеща

Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“ се завърна от Будапеща, Унгария, където взе участие в 29-ия Международен културен фестивал „Дунавски карнавал“ (29th International Cultural Festival „Danube Carnival“).

В рамките на „Danube Carnival 2024“ нашите танцьори представиха достойно България в XIII Международен конкурс за народни танци „Верижен мост“, който се състоя в Театър „Erzsébetliget“. С вдъхновеното си изпълнение на един от емблематичните танци от своя репертоар - „Граовска задявка“, те спечелиха Бронзов приз „Верижен мост“, Наградата на публиката и Наградата за най-добра хореография.

Кулминацията на фестивала беше заключителният Гала концерт в Театъра на открито „Margitsziget” на остров Маргит, в който се включиха също Унгарският държавен фолклорен ансамбъл и Дунавският артистичен ансамбъл. В зрелищния спектакъл, поставен по повод унгарското председателство на Европейския съюз, на сцената дефилираха близо 300 танцьори, певци и инструменталисти от шестте европейски държави участници във фестивала.

По време на едноседмичното си турне в унгарската столица мездренските танцьори имаха още три концертни изяви - в Градината на Унгарския национален музей, в Международната танцова къща „Kobuci Garden“ и в Културния център и библиотека „Pomáz“. Те посетиха Посолството на Република България в Будапеща, където бяха приети от Н. Пр. Христо Полендаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Унгария.

„Всеки успех е равен на една сбъдната мечта, сподели след завръщането на Ансамбъл „Мездра“ от Будапеща неговият художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов.

Тази събота, 22 юни, от 19 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата в София Ансамбъл „Мездра“ ще вземе участие във финала на Националния конкурс „ТОП 10 Български танцов фолклор“.

От 27 юни до 1 юли мездренските танцьори ще се включат в Международния фолклорен фестивал „Călușul Românesc“ в Каракал, Румъния, а от 1 до 7 юли ще представят нашата страна в XII Международен фолклорен танцов и музикален фестивал „Наградата на Белград“ (12th International FIDAF Folk Dance&Music Festival BELGRADE AWARD 2024) от календара на Федерацията на международните танцови фестивали (ФИДАФ).


1
2
3


2024-06-18 14:32:31