Христина Маринска представи книга за българското краезнание и езикознание

Христина Маринска представи книга за българското краезнание и езикознание

Излезе от печат краеведското и диалектоложко проучване на д-р ф. н. Христина Маринска „ЕХО от ВЕКОВЕТЕ - говорят архивите, записи на терен: Кален до Освобождението и местен говор“ (Издателство „МегаПринт БГ“ - София).

„Настоящата книга е предназначена за всички от близо и далеко, за които Родината започва от Кален!, споделя в предговора на изследването авторката. За мен Родината също започва оттам. Интересът ми към миналото на селището, към бита и богатите му традиции, съпричастността и болката по загиналите във войните, тихите страдания и вечният недоимък на коравия залък хляб все ме теглеха и връщаха към родното огнище. И колкото по-дълго съм отсъствала от селото, толкова по-свидно е било то за мен”, споделя Маринска.

След подобно откровение, че този обемист научен труд (над 450 страници) е цѐнен и полезен не само за каленчени. Той е необходим за всички българи, които са пѐтимни за миналото, историята и съществуването на нашата държава.

Още в самото начало авторката запознава читателя с местоположението, природните условия на живот и етнографската принадлежност на с. Кален. Описва най-ранната му история, произхода на името му и неговото средновековно минало. Проследява следите от древността като тракийско селище и преди това. Доказва с факти, документи и снимки на археологически находки периодите на римското и византийското владичество.

Любопитство предизвикват разделите за създаването и утвърждаването на българската държава, написването на българската азбука, утвърждаването на християнството като държавна религия по нашите земи.

Проследява битието на каленчани през периода на Възраждането, като акцентира върху стопанския живот, търговските взаимоотношения на Кален с най-близкия търговски център - Враца, а на няколко места подчертава, че още през римско време в селището е имало… 70 дюкяна (магазини).

Съдържанието на книгата допълват рецензии на проф. д-р Иван Кочев, проф. д-р ф. н. Михаил Виденов и проф. д-р ф. н. Боян Байчев за докторската дисертация на Христина Маринска „Говорът на с. Кален, Врачанско”.

В заключение мога да изразя мнение, че предлаганата История на с. Кален има всички качества на оригинално проучване, направено от лице, което не само е родено в с. Кален, но и трайно е свързано с неговото духовно и езиково битие. Това прави повествованието завладяващо и вълнуващо, изпълнено с родолюбив патос и всеотдайност, споделя Кирил Радовенски.

Христина Иванова Маринска е родена на 14 октомври 1943 г. в село Кален, Врачанско. Завършила е „Българска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Впоследствие специализира във Факултета по журналистика и масова комуникация, специалност „Печат“.

Защитава докторска дисертация на тема „Говорът на село Кален, Врачанско (с оглед на доуточняване на понятието врачански диалект)“, която по-късно издава като монография (2004 г., Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“ - Велико Търново).

Автор е на повече от 50 публикации в областта на българската диалектология, краезнание и училищни проблеми.

Била е научен сътрудник в Института по български език към Българска академия на науките. Член е на Регионално краеведско дружество - Враца и на Краеведско дружество - Мездра. 


1
2
3
4


2024-06-20 10:00:27