Учиха експерти да работят с деца със специални потребности

Учиха експерти да работят с деца със специални потребности

40 специалисти и родители от област Враца се включиха в конференция по проект „Глас за всяко дете“ на УНИЦЕФ, в който заедно с още 13 регионални центъра беше включен и РЦПППО - Враца. Целта на проекта е да осигури възможност на всяко дете в България да общува чрез помощни средства за допълваща и алтернативна комуникация, както и да създаде професионална общност на специалисти, използващи в работата си средства за допълваща и алтернативна комуникация. Срещите на подкрепящата общност на местно ниво бяха водени от Милена Иванова, която е логопед в регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование във Враца. Приветствие на форума изказа и началникът на регионалното управление на образованието Лорета Колева.

Иванова представи хода на проекта до момента и заедно с Диана Роджева - ерготерпевт разказаха за опита си в използването на средствата за ДАК в работата си с невербални деца или деца с проблеми в комуникацията.

Участие взеха и родители на деца, използващи в ежедневието си средства за ДАК. РЦПППО - Враца подари таблет за нуждите на дете с комуникативни затруднения, което беше включено на по-късен етап в програмата.

Втората част на събитието беше практически уъркшоп, в който участниците се запознаха с различни средства за ДАК, по-специално с приложението Cboard. То подпомага комуникацията със символи и преобразуване на текст в реч.


1


2024-06-21 15:17:06