С язовир, риболов и атракции ще привлича туристи наша община

С язовир, риболов и атракции ще привлича туристи наша община

Мащабен план за развитие на туризма има монтанската община Медковец. Край Расово разполагат с прекрасен язовир, публично-общинска собственост, който има потенциала да се превърне в притегателен център за туристи. Водоемът е пълен през цялата година. В него може да се развъжда риба, да има атракции за туристи, както и да се направи база за настаняване сред прохладата.

„Язовирите, които са при нас могат и ще станат гръбнака на икономика ни. Това ще помогне за финансовото стабилизиране на общината, както и възможност за заетост на много хора в тези процеси», убеден е кметът Веромир Спасов.

По тема свързана с водоема днес е свикана извънредна сесия в Община Медковец. Бизнесменът Олег Прокопиев, от фирма „Артфокус“ -гр. Козлодуй е депозирал искане да напоява земеделски земи от язовира, като за целта да му се разреши и да ползва поземлени имоти общинска собственост, на които да разположи поливни съоръжения. Направена е дискусия през юни в местния парламент. Становището е да се откаже на предприемача.

„Ползването на водата за поливане ще бъде фатално за отглеждането на риба и ще доведе до огромни финансови загуби на общината. Рибовъдството не е съвместимо с напояването на земеделски култури. Ще търсим по различните европейски програми, вариант да реализираме всички възможности, които ни дават язовирите на територията на община Медковец“, категорични са от местна администрация.

Вносител на докладната, която ще се дебатира днес е председателят на общинския съвет Людмила Торньова.

 




2024-07-19 09:07:37