След подписка на граждани, спряха продажба на емблематичен имот

След подписка на граждани, спряха продажба на емблематичен имот

На 22 юли се проведе редовно заседание на Общинския съвет в Ново село. В него бяха включени две точки, свързани с земята под емблематичното заведение Чайка на пристанището в Ново село. Става въпрос за терен от 913 кв.м. на ул. "Пристанищна" №19, който е урбанизирана територия и според сегашния градоустройствен план е предназначен за друг обществен обект или комплекс. Темата за продажбата на този знаков имот разбуни духовете в Ново село. Беше събрана подписка, в която 254 жители се обявиха категорично против продажбата му и за запазването му като общински.

По първата трябваше да бъде приета експертна оценка за цената на терена, изготвена от лицензиран оценител. Причината е заявен интерес от закупуване на терена от собственика на сградата в него Мартин Петров. След поименно гласуване общинските съветници гласуваха да не бъде приета оценката на имота, като имаше само 1 глас "за" и 1 "въздържал се".

Втората точка бе по предложение на общинския съветник Антоанета Станева за промяна на статута на имота от частна в публична общинска собственост. След поименно гласуване решението бе прието, като отново имаше 2 гласа "против" и 1 "въздържал се". "Благодаря на съветниците от другите села, които уважиха волята на жителите на Ново село и ни подкрепиха в това да запазим този важен имот, който може да бъде използван от цялата ни общност", заяви след сесията Станева.

По време на заседанието се състоя сериозна дискусия. Собственикът на сградата Мартин Петров заяви, че ще търси по съдебен ред своите права щом му се отказва. Съветници го контрираха с предложение да продаде обратно сградата на общината с минимална печалба или да се направи договор за публично-частно партньорство или акционерно дружество, което да развива дейност.

 




2024-07-23 09:10:19