Уникални вкусотии от турлашката кухня направиха готвачи от Сърбия и България

Уникални вкусотии от турлашката кухня направиха готвачи от Сърбия и България

В село Салаш се проведе първи Фестивал на Турлашката кухня.

Приготовленията започнаха още от рано сутринта, а в 10 часа всички отбори от България и Сърбия започнаха с готвенето. Официалната част започна с приветствие от Боян Минков – кмет на община Белоградчик: „Много ми се иска днес с всички вас да поставим началото на един нов празник и една нова традиция, която да пребъде в годините.

Фестивалът на Турлашката кухня е идея на Даниела Иванова от Салаш, на Таня Каменова от Куцаровци, на Емил Цанков, на Георги Никитов. Много са хората, които в годините назад са искали това да се случи. Но днес полагаме началото на първия Фестивал на Турлашката кухня, защото турлаците освен, че са уникален народ, имат и уникална кухня, която ние ще представяме ежегодно. Много се радвам, че днес дойдоха много хора и участници, включително и от Сърбия. Имам честта да ви честитя този празник и да ви пожелая да сте живи и здрави и да се радвате, че сте част от началото на нещо изключително!“

Георги Никитов – кметски наместник на с. Салаш благодари на съседните села Стакевци, Чупрене и Горни Лом за подкрепата, както и на Деян Кръстич – председател на Турлашкото дружество в Сърбия за участието. Той отправи благодарности и към всички хора, фирми и производители помогнали за осъществяването на събитието, без чиято помощ то нямаше да протече по същия начин. Бе отслужен и водосвет от отец Рафаил.

В празничната програма участие взеха Горни Лом - НЧ „Нов живот – 1927“, Салаш - НЧ „Развитие – 1896“, Чупрене – НЧ „Христо Ботев – 1897“, Пенсионерски клуб „Мадона“ - Белоградчик, Сладжан Илич от Княжевац, Сърбия и Баце от Враца. Пред сградата на кметството бе поставена и кутия за дарения за възстановяване на чешма в местността Кулич. На фестивала присъстваха и от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин с тяхната подвижна библиотека.

Отборите от България и Сърбия представиха невероятно вкусна турлашка храна, която бе приготвена с много любов. Жури на фестивала бяха Жоро Николов, Мартин Доцински и Никита Никитов, като те имаха нелеката задача да определят и големите победители: първо място за най-атрактивна турлашка кухня спечелиха от Ново корито; второ място – Салаш; трето място – Стакевци. В категория „Най-добре представена маса“ победители бяха село Салаш. „Най-добре представена манджа“ спечелиха Стакевци. Титлата за „Най-убав готвач“ отнесе Емил Цанков. В категорията „Нащо си е най-добро, но и чуждото е благо“ победител бе Видковац. „Най-убава манджа“ получиха Горни Лом, а „Най-добро мезе“ заслужено бе дадено на Чупрене. За всички изявили се бяха подготвени и грамоти за участие. След приключване на дегустацията, музиката и хората продължиха и през целия следобяд.

 


2
3
5
6
8
9
10


2024-09-08 15:48:47