Вкусен фестивал на лютеницата и хляба направиха в село Ясен

Вкусен фестивал на лютеницата и хляба направиха в село Ясен

Фестивалът на лютеницата и хляба в село Ясен отново се превърна в истински празник на българските традиции, труд и кулинарно майсторство. За втора поредна година на площада се събраха почитателите на истинската лютеница и хляб. 

„Лютеницата и хлябът не са просто храна – те са част от всяко българско семейство, от спомените ни за детството и домашния уют. Затова този фестивал е толкова специален – напомня ни колко е важно да пазим изкуството на приготвяне на домашни продукти, да уважаваме ръчното майсторство и да продължаваме да обединяваме общността чрез такива събития. Това е момент, в който не само се наслаждаваме на вкусовете, но и отдаваме почит на хората, които с любов съхраняват и предават кулинарното богатство“, каза по време на откриването на събитието народният представител Любен Иванов  и поздрави организаторите за техния труд и ентусиазъм, както и всички участници, които с уменията си показват колко жива и богата е нашата култура.

В тазгодишното издание участие взеха 11 участника, които представиха традиционни лютеници и хлябове, по стари местни рецепти. Жури оцени приготвените вкусотии и раздаде на най-добрите грамоти и награди.

Събитието привлече множество самодейни фолклорни състави и самодейци от селата Гюргич, Долни Лом, Неговановци, Флорентин, Винарово, Ново село, Бела Рада и Връв. От Видин гостуваха формация "Веселие", клуб за народни танци "Хорце" и Танцова формация „Веселяци",похвали се секретарят на местното читалище Десислава Славомирова.

 


1
2
3
4
5


2024-09-09 15:44:41