Представят филателна изложба за Георги Димитров от колекцията на Михаил Миков

Представят филателна изложба за Георги Димитров от корекцията на Михаил Миков

На 20 септември /петък/ в къщата на Боян Чонос от 17 часа във Видин ще бъде открита филателна изложба от картички, марки и пликове, свързани с Георги Димитров. Включени са пътували пощенски картички и пликове от предприятия и колективи от Видинско, носещи неговото име.

Организаторите определят изложбата като политНЕкоректна, заради пропагандната машина през последните 35 години, която неуморно опитва да изтръгне споменът за борбите на българския народ и социализма такъв, какъвто сме го видели и живели, и насажда пълно отрицание на всичко след 1944 г. Затова днес не е политкоректно да се говори обективно за събитията от преди 80 години и кръглата годишнина от 9-ти септември мина незабелязано. Извън мейнстрийма остана 120-годишнината от създаването на българските профсъюзи през 1904 г. След броени дни, на 23 септември, се навършват 101 години от избухването на Септемврийското въстание.

"Избрахме да припомним за всички тях изложба, в която е представена една личност, свързана и с трите исторически събития – Георги Димитров. Той е единственият българин, отпечатан във филателни издания на четири континента и едва ли някога друг наш сънародник ще получи такова световно признание. Настоящата изложба показа неговата биография чрез максикарти, които се състоят от три елемента: пощенска картичка, една пощенска марка, издадена от официалния пощенски оператор на дадената държава и едно пощенско клеймо (първодневен печат или датно клеймо, най-близко до датата на валидиране). Материалите са групирани тематично в няколко раздела: общобиографични; Димитров като печатарски работник и синдикален деец; Септемврийско въстание; Лайпцигски процес; социалистическо строителство; партийна дейност; чуждестранни филателни издания.  




2024-09-19 12:07:24