Честваха 100 години футбол в Роман

Честваха 100 години футбол в Роман

Със стилно тържество ФК "Искър 1923" в Роман отбеляза забележителния си 100-годишен юбилей.

Доброто настроение за празника създаде категоричната победа на "Искър 1923" над ФК Бутан с 6:2. На отлично поддържания стадион домакините показаха класа и макар и без пет титуляри, поведоха с 2:0. Бутан върна един гол, но устремът на Искър се оказаха неудържим. Съдията отсъди и по една дузпа за двата отбора в иначе изключително коректния мач.

След това празникът продължи в клуб "Роял".

Приветствие към гостите отправи президентът на клуба Валери Живков. Той благодари на всички уважили юбилея и разказа основни моменти от историята на клуба. "Началото е поставено като към туристическо дружество "Малък Искър" е образувана футболна секция от младежите Кръстьо Кръстев, Върбан Вутов и Въто Ценов, работили във Враца. Първият официален мач се е изиграл през май 1924 г. на първото футболно игрище в местността "Разсадника". През 1935 г. с личен труд спортните деятели направили ново игрище в м. Корията, на което са играли доста от ветераните ни. През 1982 г. е изграден спортен комплекс "Искър", където отборът играе срещите си до днес. През отбора са преминали множество футболисти, играли с успех в "А" и "Б" републиканска футболна група. Сред тях са Цветко Лалов- вратар на Локомотив София, Витомир Вутов-вратар на Литекс и шампион на България, Серьожа Димитров, Бойко Краев и Тодор Гарев- в Ботев Враца, Миладин Банков, Иван Христов /Цаката/, Николай Михайлов /Котков/, Йони и много други.

Трябва да отдадем заслуженото и на техните ръководители и треньори като Къти Кръстев, Дочо Иванов, Христо Гълъбеца, Веселин Димитров, Георги Атанансов, Илиян Вълков, Божидар Нинов, както и треньорите Владо Хинков, Семко Горанов, Любен Куновски, Емил Маринов, Иван Христов /Цаката/ и др. Дълги години футболният клуб се е състезавал във Северозападната В група, където е бил постоянен футболен фактор, с който са се съобразявали всички. Най-доброто му класиране е достигане на четвъртфинал за купата на Съветската армия през 1987/88 г., елиминирайки Тетевен и Берое Стара Загора. Отборът ни губи с 0:3 от Локо, в който играят няколко национали, но в петхилядното ни градче на стадиона идват 8200 зрители. Заслуга за развитието на клуба имат и кметовете Въто Койчев, Николай Миковски, Пламен Младенов и сегашния Валери Ролански.

След 90-а година клубът имаше възход при ръководството на президента Георги Атанасов- собственик на Ескусиана, който стана и заместник-председател на Аматьорската футболна лига към БФС и ръководителя на клуба Илиян Вълков /Ичо/, наричан Апостола на футбола в Роман, човек от който съм се учил и аз", призна Валери Живков.

"През 2016 г. поех клуба без екипировка, без стадион, без съблекални и в най-долната областна футболна група. С помощта на кмета Валери Ролански решихме да възродим клуба и стъпка по стъпка да вървим напред. Община Роман закупи стадиона, който беше в окаян вид. С помощта на много деятели го приведохме в приемлив вид и сега Роман може да се гордее със спортния си комплекс, а теренът е един от най-добрите в областта. Много ще се радвам, клубът да се върне там, където му е мястото и се надявам, че новия президент и изпълком ще допринесат за подема на футбола в страната. Искър 1923 със своята 100-годишна история е име, и ние като фенове сме длъжни да го подкрепяме винаги", завърши той.

Привествие към гостите на юбилея поднесе кметът Валери Ролански с пожелание да се множат успехите на клуба.

Президентът на аматьорската лига Румен Вълков поздрави отбора за днешната победа и обеща да помогне за осигуряване на поливна инсталация за терена на стойност 40 000 лева от програми на БФС. По случаи юбилея със заповед на президента на БФС Георги Иванов с бронзови значки бяха наградени бившите ръководители Христо Коев и Илиян Вълков, със сребърни тримата кметове Николай Миковски, Пламен Младенов и Валери Ролански и златна значка за сегашния президент Валери Живков. Специални плакети от БФС и от Областния футболен съюз получи кмета Валери Ролански.

 




2024-05-19 09:45:35