СЗДП-Враца проведе среща с две ловнорибарски сдружения

СЗДП-Враца проведе среща с две Ловнорибарски сдружения

Дейностите по проект „Живот за брадатия лешояд“, изпълнявани от Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие – Враца, бяха представени накратко в рамките на Общото събрание на Сдружение „Ловно-рибарско дружество-Враца на 29 май и на Общото събрание на Сдружение „Ловно-рибарско дружество-Мездра-Роман“.

Инж.Ивайло Ангелов /координатор на проекта/ и инж. Александрина Джевелекова /експерт горско-стопанска дейност/, запознаха председателите на дружинките с дейностите по проекта – подобряване условията за гнездене, намаляване на заплахите за лешоядите – обезопасяване на опасни електрически стълбове за намаляване смъртността от токови удари, дейности за предотвратяване и разкриване на престъпления срещу природата –  като залагане на отровни примамки, бракониерски отстрел и др., маркиране и проследяване със сателитни предаватели, създаване на ефективна мрежа от местни поддръжници за спасяване на бедстващи лешояди и др.

Акцент в срещата бяха проблемите, свързани с опазване популацията на черните и белоглавите лешояди, които успешно са реинтродуцирани на територията на Врачански Балкан през 2020, 2021 и 2022г. Обърнато бе внимание на използването на отрови и бяха представени начините и координатите за ранно оповестяване при намиране на пострадали птици. Представителите на СЗДП-Враца напомниха на ловците, че използването на отрови срещу птиците е забранено, според Закона за Лова, Закона за биологичното разнообразие и още 4 закона, като нарушителите подлежат на санкции, според Наказателния кодекс.

Ловците бяха запознати с ролята на черните и белоглави лешояди като санитари в природата и техния начин на живот. Представители на дружинките споделиха, че са имали наблюдение на птиците в района на Искърското дефиле.

Инж. Ангелов обясни, че черните лешояди са внесени от Испания, където имат най-големи популации, и настаняването им в адаптационни волиери бе осъществено от природозащитната организация „Зелени Балкани“ по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“. Той припомни, че крайната цел на проекта е да се възстанови от списъка на изчезналите видове брадатия лешояд в България и на Балканите, както и да се завърши реинтродукцията на черния лешояд в България, като гнездящ вид.




2024-06-04 14:53:04