Патриот търси признание от държавата

Патриот търси признание от държавата

Над 10 годишна сага тормози Димитър Ангелов от романското село Долна Бешовица, който търси справедливост от държавата. Преди години той започва изграждането на войнишки паметник в селото за загиналите във войните герои от Долна Бешовица. За направата му, която е единствено от личните му спестявания обаче от Министерството на отбраната и до днес не са му дали и стотинка. Сумата е смешна - 6 649.48 лева, но защо не са му били изплатени въпреки предоставените документи и КСС-та и днес не е ясно. Другото, на което Ангелов търси отговор е как въпросния паметник, изграден с лични средства, изведнъж се оказва собственост на военното министерство.

Казусът се разисква и днес на заседание на комисията по войнишките паметници към областна администрация Враца, като военните, които присъстваха на заседанието се ангажираха да проучат въпроса с парите и собствеността на паметника, а от областна администрация се ангажираха да проследят дали такава сума е била отпускана от министерството и къде е отишла.

Историята на Ангелов за идеята му да изгради внушителния войнишки паметник започва с мащабно търсене на информация. За да е всичко точно той се обръща към областна администрация Враца, където му обясняват какви стъпки трябва да предприеме, за да изгради паметника. Оказва се, че трябва да има инициативен комитет, който в рамките на дни той сформира и с документацията и решенията отива отново при тогавашния губернатор Венцислав Василев. Получил разрешение и започнал градежа на паметника. Всички средства за вдигането на постамента са негови - лични, събирал пари и градил стъпка по стъпка. С много усилия общественикът докарал и две оръдия от Велико Търново, които реставрирал, както и голяма гаубица, за която бил наел кран за монтирането.

Така през 2015 година, в средата на юли месец внушителният паметник бил завършен и официално открит. На плоча от черен гранит, върху бял врачански камък, са изписани имената на 47-те млади герои от селото, отдали живота си за майка България. 18 от тях загиват в Балканската, 24 в Първата световна и 5 във Втората световна война. На официалната церемония присъствали министри, депутати, общински съветници, кметове, от съюза на ветераните от войните, както и от Министерството на отбраната. 

 


1
1
1
1
1


2024-06-07 09:25:51