Художници от 3 континента творят в Белоградчик

Художници от 3 континента творят в Белоградчик

Пътуваща изложба „Акварели от три континента“ бе открита в художествената галерия в Белоградчик. Тя е част провеждащия се в България международен симпозиум на акварела „Арх. Пламен Мирянов“, заяви при откриването й Елена Джунинска,  уредник на галерията.

Основният и единствен спонсор на тази изложба е архитект Пламен Мирянов, с неговата фондация „Нашият дом е България“. Фондацията има за цел да популяризира най-красивите места в България и да утвърждава българските национални традиции.

За реализирането на пленера и изложбата принос има и фондация IWS – Bulgaria, с председател  Селма Тодорова.“ Виновникът“ да се състои  целият проект – пленер и изложба е на Краси Тодоров, съпруг на Селма Тодорова, допълни  Джунинска.

Селма Тодорова, която представя България в проекта, сподели, че  при подбора на десетимата автори акварелисти, е търсила те да са максимално духовно ориентирани. „Исках авторите, които ще творят в  Белоградчик в продължение на десет дни, да създадат творчество, което да е творба – акварел, която носи дух – да бъде нещо, което да се свърже с този проект и да може към него да се приложат Библейски цитати към рисуваните от художниците места в България.“

Международният пленер „Акварели от три континента“ се провежда в България и една от дестинациите е Белоградчик от 6 до 16 юни и в него участват десет художника, представители на различни държави от три континента - Ани Ларсон (Швеция), Фоти Клогери (Гърция), Игли Арапи (Италия), Хуан Сантос( Испания), Краси Тодоров (България), Любиша Пенес (Сърбия), Мириан Ким (Корея), Прафул Савант (Индия), Тере Лохеро (Мексико) и Селма Тодорова (България). Представени са общо 30 творби , всеки автор е показал  по три свои акварелни картини. Следващата спирка на международната изложба е Мелник.

 


2
4
4


2024-06-11 13:20:55