Готови ли сте за театър? Актьори от Северна Македония превземат врачанската сцена

Готови ли сте за театър? Актьори от Северна Македния превземат врачанската сцена

“Драма изгубена във времето” ще бъде представена тази вечер на голяма сцена в Драматично куклен тетаър-Враца. Постановката е на НЦК “Трайко Прокопиев” от Куманово, Северна Македония. Гостите от западната ни съседка имат чести изяви в България, след които обират овациите на публиката. За първи път посещават Враца и са впечатлени от природните дадености на града ни и от топлото посрещане от екипа на театъра.

Заедно с актьорите тук е Саша Тодоровски, който от 6 години е директор на центъра за култура и театър в Куманово. Това е вторият по-големина след Скопие и спокойно може да бъде наречен културното средище на Северна Македония.

Постановката “Драма изгубена във времето” е селектирана за участие в 34-тото издание на националния фестивал на малките театрални форми, който започна този понеделник във Враца. Това е единственото международно заглавие, но екипът обещава интересен сюжет, подготвен през 2020 г., когато всичко и всички бяха затворени заради пандемията от Ковид-19.

“Текстът е дело на Сашко Насев, който е инициаторът на гостуването във Враца и представленията като цяло в България. Той доскоро беше директор на културно-информационния център в София, а в момента е посланик на Република Северна Македония в Китай”, обясни за медията ни Саша Тодоровски.

Режисьор е директорът на врачанския театър Владлен Александров.

“Режисурата направихме за 32 дни. Текстът бе замислен да е по мотиви от гръцката повест “Тъмно синьо, почти черно”, но Сашко Насев успя да напише съвсем различен текст”, сподели Владлен Александров.

Самият сюжет е интересен. Актьорите са Горан Илич и Кети Дончевска-Илич. Двамата са семейство, което улеснило репетициите във времето на ковид кризата и ограниченията.

Това е пиеса за живота и гибелта. За индивида и света, в който живеем. За самите актьори, чиито живот не е никак лесен и минава през главата им. По средата на представлението има кратък филм с Александра Пешевска, свързан със спомен за изневяра.

Красиви костюми, дело на Кети Пауновска-Стефковска допълват историята.

“Драма изгубена във времето” е създадена с подкрепата на Министерството на културата в Северна Македония. На македонски език е, но той е напълно разбираем за българската публика.

Началото на представлението е точно в 20 часа, на голяма сцена в ДКТ-Враца, където в момента тече трескава подготовка за нея и монтиране на декорите.

Има голям интерес от страна на публиката в града под Околчица, но билети все още могат да бъдат намерени на касата на театъра или онлайн на сайта на културната институция.

Целта на гостите е да продължава да се развива културният обмен между България и Северна Македония, да се опознават, да споделят идеи, а също така и да плануват общи проекти. За документирането на изявите и отзивите на публиката във Враца допринася журналистът Никола Ивановски, който също е част от гостуващия за фестивала ни екип.

От културния дом в Куманово имат много изяви, но се подготвят и за 27-ото издание на техния фестивал на комедията. Той е в рамките на 2 седмици, в които броят на публиката надминава 8 000 души.

Междувременно във Враца продължава да набира скорост националният фестивал на малките театрални форми. В първите 3 дни от провеждането му залите са пълни, отчете директорът Владлен Александров. Програмата продължава до неделя с по две вечерни постановки.

 




2024-06-13 12:26:46