Хорове от Монтана и Враца направиха хубав общ концерт

Хорове от Монтана и Враца направиха хубав общ концерт

На хубав хоров концерт се наслади врачанската публика в градската концертна зала. В него взеха участие мъжки хор “Монтана” при НЧ “Разум-1883” с диригент Снежина Георгиева, смесен хор “Орфей” и младежки хор “Развитие” при НЧ “Развитие-1869”-Враца с диригент Момчил Томов.

 

Мъжки хор „Монтана“ е създаден през 1999 г. в една неформална приятелска среда като състав за пеене на маса от 7 бивши хористи на Средношколския хор в града с диригент Димитър Илиев. Излиза на сцена през 2000 г., подпомогнат от Народно Читалище „Разум - 1883” в гр. Монтана, част от което е от 2001 г. От самото начало диригент на хора е Снежина Георгиева. От 2003 до 2007 г. като художествен ръководител със състава работи Чавдар Маждраков, а от 2008 до 2017 година Марио Пенев. В момента хорът се състои от 17 певци. Репертоарът му е съставен от предимно акапелни пиеси от българската хорова класика, православни песнопения, произведения на европейски композитори и др. От създаването си съставът развива активна концертна дейност в гр. Монтана и страната. Участва в хорови конкурси и други сценични изяви в редица държави, където печели златни и сребърни медали и други отличия.

 

Младежки хор „Развитие“ е създаден през есента на 2020 г. по идея на диригента Момчил Томов с безрезервната подкрепа на Народно читалище „Развитие1869“ - Враца. Целта е запознаване на младото поколение с магията на хоровото изкуство.  Хорът е смесен и включва петнадесет младежи, които изпълняват православни песнопения, светска музика, обработен фолклор. Взема участие в традиционните концерти и мероприятия, организирани от Читалище „Развитие - 1869“ и Община Враца.

 

Хор „Орфей“ е създаден през 1909 г. към създаденото тогава Музикално дружество “Орфей“ в град Враца. Освен самостоятелни изяви, хорът активно е участвал в представянето на откъси от опери, оперети, детски пиеси заедно със самодейния оркестър създаден по същото време. Той е неразделна част и от създадената през 1953 г. Врачанска самодейна опера, като участва в представянето на редица оперни и оперетни заглавия. Диригент на хора по това време е Иван Йончeв.  Диригенти на хора през годините са били: Коста Петков, който е и негов основател, Христо Велев, Петър Ганев, Христо Арищиров, Васил Арнаудов, Методи Матакиев, Бойчо Димов, а от 2022 г. Момчил Томов. Корепетитор на хора е Олга Младенова. В репертоара на хора са включени произведения от различни стилове и жанрове: източно-православни песнопения, кантатно-ораториални произведения, обработен фолклор, произведения от български, чуждестранни и съвременни композитори. В момента Хор „Орфей“ наброява 32 човека.

Входът хубавия концерт бе свободен, а финалът му запомнящ се с многолетствие от трите хора.

 


2
3
5
7
8
9
10
12
13


2024-06-14 11:37:00