Направиха информационна кампания за малки земеделски стопани във Враца

Направиха информационна кампания за малки земеделски стопани във Враца

Десетки млади земеделски стопани и пчелари от Врачанско се включиха в информационна кампания, инициирана от националната служба за съвети в земеделието. Събитието бе водено от Цветелина Филиповска, координатор на Северозападния офис и главният експерт към МОО гр. Мизия Мариана Петкова. Гост бе Цветина Петрова, която отговори на редица въпроси, свързани с изпълнението на проекти в млади стопанства. Домакин на проявата бе залата на ТПП-Враца.

“Правим поредната ни изнесена приемна с цел да се информират много малките стопанства и младите стопани за възможностите за финансово подпомагане по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) за периода 2023 - 2027, както и относно изпълнението на одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г.”, заяви Филиповска.

За подпомагане могат да кандидатстват ЕТ, регистрирани по търговския закон, кооперации. Кандидатите да са регистрирани като земеделски стопани с икономически размер на стопанствата между 3000 и 8000 евро. Приоритетни култури, за които може да се кандидатства за финансиране са картофи, домати, както и отглеждащите овце, кози-майки, млечни крави, пчелни семейства и др. Възможността е за отпускане при одобрен проект до 20 000 евро, но на два етапа след установяване на коректно изпълнение на бизнес-плана. Предимства при класирането имат стопани завършили средно или висше образование в областта на селското стопанство и ветеринарната медицина, както и такива, които са регистрирани 36 месеца преди подаване на проектното предложение.

Експертите имат мобилен офис, който е разкрит в сградата на Община Мизия. Той обслужва земеделските стопани от общините Мизия, Оряхово, Козлодуй, Бяла Слатина и Хайредин.


2
3
4
5


2024-06-19 11:02:07