Отбелязаха 115 години от смъртта на Мито Анков

Отбелязаха 115 години от смъртта на Мито Анков

115 години от смъртта на видния врачански будител, революционен деец, опълченец и общественик Мито Анков бяха отбелязани вчера във Враца. В регионалния исторически музей бе представена презентация за живота и делото на Анков и бе открит временен експозиционен кът, посветен на великия врачанин.

Презентацията бе направена от уредника в музея Нели Стоянова, която сподели, че с доста трудности и перипети е успяла да събере наличната информация, документи и вещи, принадлежали на Анков.

Той е един от врачаните, които са оставили диря в обществения живот, в революционното национално освободително движение, опълченец е бил в Руско-Турската освободителна война, има богата обществена биография и след освобождението. Бил е кмет на Оряхово в края на 19-ти век и околийски началник в Попово, за кратко време.

Оказва се, че във фондовете на музея има много малко неща за Анков, но преди няколко месеца наследниците му са предоставили дарние от набор ордени и медали и няколко снимки, които са принадлежали на Анков.

Той е роден през 1848 година във Враца, син на великия врачански търговец Иванчо Анков. Учил е във Възнесенското четирикласно училище в града под Околчица, като след това се отдава на търговия с вълна и кожи. Участва активно в групата на “младите”, които основават Врачанското читалище през 1869 година.

Стоянова сподели различни интересни факти за живота на Анков, като сред тях е, че той е сред участниците в тайното събрание на Врачанския революционен комитет в Рилския манастир.

Тъжното според уредника е, че и до днес във Враца все още няма паметник на този заслужил врачанин, отдал целия си живот на революционната борба и за добруването на Отечеството.


1
2
3
4


2024-06-19 16:13:56