Проект насърчава активното обществено участие на жените

Проект насърчава активното участие на жените

Фондация „Жените в предприемачеството в България“ (FEB) успешно организира трансформативен 3-дневен обучителен семинар като част от проекта EmpowerHER North. Събитието се проведе в хотел „Житомир“ в Монтана и имаше за цел да засили общественото участие на жените в Северна България. Ето един преглед на основните дейности, обсъжданите теми и ключовите моменти от работилницата.

През първия ден участничките се събраха на вдъхновяващ семинар, а вторият ден започна с активности за запознанство, последвани от три ключови обучителни сесии, водени от Мая Донева, международен консултант и обучител в областта на публичните политики.
Донева подчерта значението на това да бъдеш активен гражданин, като дефинира това като човек, който активно се ангажира в общността и демократичните процеси. Тя обясни правните и морални отговорности, свързани с гражданството, както и какви форми на ангажиране и участие са възможни освен гласуването. Тя обсъди универсалните права на жените и предостави примери за успешна защита на правата и застъпничеството. Мая направи любопитен исторически преглед за развитието на правата на жените в различни сфери на живота - здраве, работа, политика.

Сесията се фокусира върху иновативни начини за увеличаване на участието на жените на местно, регионално и национално ниво, особено в обществените обсъждания и политическото вземане на решения.

Третият ден, воден от Александра Петрова и Теодора Иванова, разгледа личното овластяване и практическите инструменти за гражданско участие.
Чрез ролеви игри и изследване на вътрешния ни психологически свят Петрова изследва модела на бягство/ борба / абдикиране - кога ги използваме, какви опасности крият и какво може да научим от нашето поведение, така че да се освободим от безпомощността. Практическите упражнения помогнаха на участниците да развият способността да правят информирани и отговорни избори.

Иванова подчерта значението на информираността и интереса като двигатели за активно гражданско участие. Тя обърна специално внимание на солидарността като европейска ценност и кои са 4те стълба на солидарността в ЕС.

Последният ден включваше сесии за идентифициране на проблеми в общността, предприемачество и възможности за финансиране, водени от Вероника Петрова, Елена Николова и Бианка Иванова.

Семинарът завърши със заключителна дискусия и връчване на сертификати на участниците. Успехът на 3-дневния обучителен семинар EmpowerHER North отразява нашата ангажираност към овластяването на жените и насърчаването на активното им участие в гражданския живот. Очакваме с нетърпение да продължим това пътуване и да видим положителното въздействие, което тези жени ще имат върху своите общности.


1
2
2
3
4
5


2024-06-21 10:10:30