С изложба почетоха годишнина от рождението на Владимир Ганецовски

С изложба почетоха годишнина от рождението на Владмир Ганецовски

Изложба по повод 85-ата годишнина от рождението на големия врачански художник Владимир Ганецовски бе открита в художествената галерия „Иван Фунев“, към Регионалния исторически музей-Враца.

В нея са представени са 19 платна от фонда на музея, представящи различните творчески етапи от развитието на художника, разказа галеристът Христо Божков.

"Започва от академична живопис с портрети с масло /има такъв на млада госпожица/, след това се премине към авангарда с портрет на Христо Ботев, на жените, на булка/ и абстрактна живопис. Но дори и в тях той загатва пейзажа зад абстрактните форми. Фигуралните му композиции и лицата в тях са декоративни, като това е следа от завършената специалност "Стенопис" в НХА при основателя на тази катедра проф. Георги Богданов. Сграфитата, мозайките, стъклописите, монументалните изпълнения са важна част от творчеството му.

Творбата му "Врачанския Балкан" внушава величието на планината, героичния подвиг на Ботев и е много характерна за стила му, редом с Дунавските поля", споделя Божков.

 




2024-06-23 15:55:06