Градешкият манастир търси средства за ремонт

Градешкият манастир търси средства за ремонт

Храмов празник отбеляза Градешкият манастир “Св. Йоан Предтеча”. Събитието започна с Празнична Вечерня на 22 юни. Ден по-късно имаше Божествена Света Литургия, водена от Архимандрит Спиридон.

Присъстваха десетки миряни, които бяха почерпени с вкусно приготвен курбан. Отец Георги от Хайредин и гости от Македония уважиха събитието.

Градешкият манастир е един от най-хубавите в Северозапада. Сгушен е сред прохлада и е заобиколен от различни животни като прасета, 100 овце, 30 кози, 4 магарета, кобила и др. За тях се грижат архимандритът и доброволец.

Заради отдалечеността от населените места и недобрият път до Градешкия манастир посетителите са малко, особено в делнични дни, споделя Архимандрит Спиридон.

На финалната права е ремонтът на параклиса там. Средства в размер на 40 000 лв. за него са осигурени от АЕЦ “Козлодуй”. Оправени са подът и покрива. Измазан отвън е и старият храм, който сега е придобил своя автентичен вид. Търсят се дарители, за да се закупи обзавеждане за параклиса.

“Тежък за решаване проблем е състоянието на баните и санитарните възли в манастира. Не са ремонтирани над 30 г. и са в окаяно състояние. Тръбите са стари, често има течове и по тази причина сме спрели да приемаме групи, които искат да нощуват. Условията не са нормални и трябва да се намери изход. Обещават ни се средства, но реално постъпили такива няма и ще сме много благодарни ако се намерят дарители, които да финансират ремонтите”, сподели Архимандрит Спиридон за медията ни.


3
5
5
9


2024-06-25 17:23:13