МО си каза тежката дума за войнишкия паметник в Долна Бешовица

МО си каза тежката дума за войнишкия паметник в Долна Бешовица

От Министерството на отбраната казаха защо и как войнишкият паметник в романското село Долна Бешовица е станал собственост на военното министерство и поради каква причина строителят на монумента не е получил никакви финансови средства за изграждането му.

Припомняме, че в началото на месеца написахме за възмущението на Димитър Ангелов Вътков, който разказа за 10-годишната си сага на заседание за войнишките паметници в областна администрация Враца. Мъжът бе категоричен, че за вдигането на паметника е изразходвал само собствени средства, които не са му възстановени и до днес от МО. Мъжът искаше отговор на въпроса как въпросният паметник, изграден с лични средства, изведнъж се оказва собственост на военното министерство.

От министерството посочват, че на 29 ноември 2013 г. в селото е учреден Инициативен комитет за изграждане на паметник на загиналите във войните (1885 - 1945) от селото, с председател Нели Димитрова – тогава изпълняваща функциите на кметски наместник и заместник-председател Димитър Вътков. Инициативният комитет взема решение да бъде стартирана процедурата по изграждането на паметника, като след съгласуване в областната администрация е изпратена за съгласуване и в МО. Веднага след това Димитрова е отправила молба до министъра за оказване на финансово съдействие при изграждането на паметника, а от там я запознали с възможността в Националния план за 2015 г. да бъдe включено като мероприятие изграждането на военния паметник в с. Долна Бешовица. Действия обаче не били предприети, а същевременно, Димитрова отправила молба до МО за безвъзмездно предоставяне на 2 броя полеви оръдия, излезли от употреба, които да бъдат експонирани в парковото пространство около бъдещия паметник. Молбата й била удовлетворена, като на 11 юли 2015 г. паметникът на загиналите във войните в с. Долна Бешовица бил открит с тържествена церемония и впоследствие вписан в Областния и Националния регистър на военните паметници, съгласно изискванията на ЗВП. В неговата анкетна карта е посочено, че проектант и изпълнител за изграждането му е Димитър Вътков, а изразходваната сума за построяването му е 6 404,42 лв.

“След изграждането и откриването на паметника, до Министерството на отбраната е изпратено писмо от Инициативния комитет, чрез което се настоява за възстановяване на изразходваните средства от изпълнителя в размер на 5 503,48 лв. Предвид разпоредбите на ЗВП и липсата на законови възможности за възстановяване на финансови средства за изградени вече паметници, молбата на Инициативния комитет не е удовлетворена, за което Вътков вече е бил нееднократно информиран”, категорични са от МО.

 




2024-06-27 11:42:39