Разясниха процедурата за подкрепа за семейните предприятия в Монтана

Разясниха процедурата за подкрепа за семейните предприятия в Монтана

Екип от Министерството на иновациите и растежа проведе в Областна администрация Монтана информационно събитие във връзка с Процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“.

В рамките на събитието експертите представиха пред присъстващите процедурата, чиято основна цел е да насърчи инвестициите за подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите в семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите. По този начин ще се допринесе за повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на пазарното им присъствие.

Общият бюджет на процедурата е 117,5 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по индивидуалните проекти е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Максималният процент на съфинансирането е до 75% за семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии, и до 85% - за предприятията от сектора на занаятите.

Процедурата е насочена към микро и малки предприятия, като същите могат да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за насърчаване на пазарното представяне чрез създаването на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от предприятията. По процедурата ще се предоставя подкрепа и за въвеждането на ИКТ системи/модули за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в предприятията. Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 16:30 часа на 16.09.2024 г.




2024-06-28 10:26:29