Депутати искат срокове за пуска на пътя Мездра - Ботевград

Депутати искат срокове за пуска на пътя Мездра - Ботевград

Да се посочат ясни и точни срокове за приключване изграждането на трасето Ботевград – Мездра. За това призова врачанският депутат от ДПС Валентин Тончев регионалният министър Виолета Коритарова. Народният представител заяви, че “строителството на скоростния път Видин-Ботевград е сред основните транспортни приоритети на страната ни. Цяла Северозападна България, хората, транспортните компании, всички ние, които ежедневно пътуваме по този маршрут, с нетърпение очакваме неговото окончателно завършване и пълното му въвеждане в експлоатация.”

По време на обсъждането в парламента на възловия участък темата бе повдигната и от депутатът от Видин Росица Кирова. Тя поиска от регионалният министър ясен отговор за това каква е причината между Мездра и Ботевград днес да не се движим по напълно развит 4-лентов скоростен път?

„Вместо още преди 3 г. да имамe  напълно изградено трасе, 6 г. след започването на строителството му, имаме само 60 процента изпълнение в участъка Мездра-Ботевград.  Неудобствата и последствията, че не се движим спокойно в този участък ще поемем всички, но вината за това, че изпаднахме в безвремие през последните 3 г. е на онези, които можеха да вземат решения в този период.“, категорична е Росица Кирова.

Дебатът в пленарна зала се проведе по нейно искане и бе подкрепено от народните представители на ГЕРБ.

Кирова е категорична, че Северозападът се нуждае от довършване на това, което беше започнато преди повече от 6 г. Всяко забавяне означава допълнително обезлюдяване, ограничаване на икономическата дейност, бедност и изоставане. Започнатото като добро намерение и добра идея губи смисъл, ако го завършим след 10 г. Защото пътят има смисъл само ако прави живота на хората по-добър и ако тези хора ги има. И ако не можем да върнем загубеното време, то поне можем да спрем да го губим.

„Като човек, който редовно пътува през "Петрохан", отлично знам, че трафикът е изключително интензивен. По този повод поставих въпроса взето ли е под внимание, че когато започне ремонта на Дунав мост при Русе, тежкотоварният трафик през Видин ще бъде увеличен? Настоях също спешно да бъде укрепена подпорната стена на река Бързия, която при пълноводие, може напълно да затвори прохода. Скоростният път Видин – Ботевград е темата, която ме доведе в Народното събрание преди 3 години. За тези години видях как проектът бе блокиран заради безвремието, липсата на политическа воля, на последователност и приемственост. Видях промяна на процедури, възлагане на нови ПУП-ове, драми при изработване на държавния бюджет, липса на приемственост. Това можеше да доведе само до едно – забавяне. Ако през 2018 г. гражданите на Северозапада не бяха показали, че този път ни е изключително необходим, сега той нямаше да се строи. Но за да довършим започнатото е необходима умела колективна работа и общи усилия. Тази инфраструктура може да се случи само, ако има обществено съгласие.

 

 

 

 




2024-06-28 14:29:32