Над 600 участника идват за 10-часов фолклорен събор във Вършец

Над 600 участника идват за 10-часов фолклорен събор във Вършец

С 10 часова фолклорна програма на 6 юли кв. Заножене във Вършец ще се превърне в пъстра палитра от вихрени хора и танци, песни, автентични обреди и обичаи, надсвирвания и развлекателни наддумвания в Традиционния фолклорен събор „Пей, танцувай и на ‘Зелени дел’ се любувай 2024”. Той ще започне в 09.30 часа и ще продължи до 19.00 часа, след което ще се насладим на песните на народния певец Илиян Иванов.

Ще станем свидетели на красивите български традиции, които текат по нашите вени и са ключ към родовата ни памет. Те ще останат в нас, докато ние сме България, докато носим България в себе си.

На сцената пред Народно читалище „Пробуда 1934”, в квартал Заножене на гр. Вършец, ще се изявят над 600 участника от близко и далеч, от областите: Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Силистра, София и Шумен.

Очакваме приятели и гости от 65 колектива, от 36 населени места от цяла България: Арчар, Беласица, Бойчиновци, Борован, Бутан, Видин, Враца, Вълчитрън, Вършец, Гара Орешец, Годлево, Григорево, Д. Белотинци, Д. Озирово, Джурово, Добролево, Дружба, Игнатица, Искрец, Лакатник, Липен, Малорад, Мездра, Милковица, Михайлово, Монтана, Моравица, Нова Черна, Остров, Оходен, Расово, Смоляновци, Софрониево, Чупрене, Шумен, Якимово.

Заножене, е място с дълголетна история и богати културни традиции. Съборът няма конкурсен характер. В него ще участват певчески и танцови групи за автентичен, стилизиран и обработен фолклор.

Събитието, което ще събере на едно място любителите на българския фолклор и пазителите на родовата памет, се организира от Народно читалище „Пробуда 1934”.

 




2024-07-01 13:07:53