Служители на СЗДП запознаха ученици с редките птици и животни

Служители на СЗДП запознаха ученици за редките птици и животни

Северозападно държавно предприятие – Враца се включи в двудневно обучение на ученици, организирано от Фондация „ЕкоОбщност“ по проект „Младежка регионална инициатива за активизъм за природата. Събитието е част от дейностите с участието на СЗДП, имащи за цел да разширят познанията за устойчивото управление на горите, като местообитания за редки видове птици и животни, сред които и лешоядите.

Двудневното обучение имаше за цел да запознае младежи от 4 средни училища от Берковица, Враца, Вършец и Монтана със срещащите се в Европа 4 вида лешояди, както и с усилията за възстановяване на брадатия лешояд, изчезнал у нас от средата на миналия век. Над 20 ученици от VI- ти до Х-ти клас и техни преподаватели от Лесотехническа професионална гимназия – град Берковица, СУ „Христо Ботев“ – Враца, СУ „Иван Вазов“ – Вършец и ПГПЧЕ – Монтана се докоснаха и запознаха с биоразнообразието в Природен парк „Врачански Балкан“. Те посетиха и видяха установилите се популация черни и белоглави лешояди край с. Долно Озирово и над Враца. Научиха как те самите могат да полагат усилия да опазват лешоядите и техните местообитания.

Инж. Ивайло Ангелов представи кратка информация за друг изпълняван от СЗДП проект – „Към климатично интелигентна горска свързаност за едри хищници в Балкано-Карпатско-Динарския регион“. В рамките на този проект СЗДП си партнира с 15 организации от 8 европейски държави, включително WWF България като водещ партньор и Изпълнителна агенция по горите – София. Инж. Ангелов посочи, че усилията са насочени към създаване на благоприятни условия за живот на мечката, която има силно развита популация в Средна Стара планина.

По време на обучението бе обърнато внимание на основните функции в изпълнение на служебните задължения на горските служители и по-специално на лесовъдите.


1
2


2024-07-01 14:04:57