Експедиция с кауза пое към остров в река Дунав

 Експедиция с кауза пое към остров в река Дунав

В Деня на река Дунав, от понтона на Телеграфа във Видин, при температура 32 градуса, стартира специализирана експедиция до остров Голя, разположен срещу село Кутово.

Екологичната инициатива бе под надслов „ Не безпокойте малката дяволица“. За инициативата и нейната реализация разказва Герго Гергов, един от инициаторите и  участници в експедицията.

„Целта е заедно да се погрижим за популацията на малкия черен корморан, известен в региона като "малката дяволица" - застрашен вид, вписан в Червената книга на Република България, защитен на територията на цялата страна и обект на опазване от екологичната мрежа НАТУРА 2000 .“

Представители на организаторите от Лайънс клубовете "Дунавски братя", "Огледало" и "Олимпиец" достигнаха до дунавския остров с моторница и плуване, за да не се безпокоят птиците, които го обитават. На остров Голя, нощува колонията на малкия черен корморан и участниците в експедицията поставиха на няколко места указателни табели с надпис „ Не безпокойте малката дяволица“, които да информират посетителите за нуждата от тишина. Като част от експедицията, същия ден, бе проведената обучителна кампания край крепостта „Баба Вида“ във Видин и раздадени дипляни, популяризиращи инициативата и разказващи за защитения вид черен корморан, който поколенията трябва да запазят.  

Официален партньор на кампанията е СНЦ "Приятели на Черно море".

 

 Повече за остров Голя 

Голя е дунавски остров, разположен в Северозападна България, източно от Видин, между километър 798 и 802 на реката южно от селата Кутово и Сланотрън. Територията на мястото обхваща българския бряг в този участък, самата река и западните 2/3 от острова до държавната граница с Румъния. Островът е обрасъл с храстова и дървесна растителност – предимно върби и тополи. Малка част от него е обработваема земя. Островът е едно от най-важните места в страната от значение за Европейския съюз за опазването на нощната чапла /Nycticorax nycticorax/ и малката бяла чапла /Egretta garzetta/, които гнездят тук в голяма смесена колония заедно със сивата (Ardea cinerea) и ръждивата (Ardea purpurea) чапли и големия корморан (Phalacrocorax carbo). По време на зимуване е наблюдаван и световно застрашеният вид малък корморан (Phacrocorax pygmeus), който ползва острова за почивка. Сивата гъска (Anser anser), включена в Червената книга на България (1985) също зимува на острова в малка численост.

Природата на острова е под силното влияние на хидрологичния режим на река Дунав. Горско-стопанските дейности, свързани с голи сечи, премахване на подлеса и залесяване с хибридна топола оказват отрицателно въздействие върху крайречните заливни гори на острова. Интензивният риболов в района, както и лова причиняват безпокойство на водолюбивите птици. Мащабен проект за повишаване на плавателния капацитет на река Дунав - транспортен коридор №1, ще доведе до постоянна промяна на водния режим на реката, както и изчезване на плитките води около острова. Тези промени ще имат отрицателно влияние върху гнездящите на острова колонии от птици. Проектът за изграждане на втория мост на река Дунав между Видин и Калафат не се очаква да има отрицателно влияние върху островните местообитания и върху колониално гнездящите птици, ако основните строителни дейности се осъществяват извън гнездовия период.

Островът няма законова защита, съгласно националното природозащитно законодателство. През 2005 г. той е обявен от BirdLife International за Орнитологично важно място. Предложената защитена зона граничи с потенциална "Специално защитена зона в Румъния".

 


2
3
6


2024-07-02 09:56:02