Видин се превръща в сцена на оперното изкуство

Видин се превръща в сцена на оперното изкуство

За четвърта поредна година в рамките на три вечери Видин се превръща в сцена на оперното изкуство. Събитието, което е част от културния календар на общината, се реализира от Симфониета – Видин, сдружение „Опера за България“, Държавна опера – Варна и Община Видин. На пресконференция зам.-кметът Борислава Борисова, директорът на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев, проф. Иванка Нинова – инициатор на празниците, диригентите Свилен Симеонов и Григор Паликаров представиха програмата и участниците.

Тази година с Летните музикални празници Симфониета – Видин ще отбележи 75 години от своето създаване, обяви Кръстев. Той изказа огромни благодарности на общината за финансовата подкрепа, както и на проф. Нинова за реализирането на събитието.

„Всеки един проект, който сме успели да реализираме, показва едно – общинското ръководство работи успешно в сферата на културата и превръща Видин във фестивален град и град на изкуствата, докосвайки всеки един от жителите на града ни“, с тези думи се обърна към присъстващите Борисова. Тя отправи благодарности от името на кмета д-р Цветан Ценков и от цялото общинско ръководство към всички, които обединяват усилия и творческа енергия, за да стане възможно това престижно музикално събитие, превърнало се в традиция за Видин.

По случай годишнината от създаването на Държавен симфоничен оркестър – Видин във фоайето на институцията е подредена тематична изложба, която представя моменти от творческите изяви и наградите на оркестъра през годините.

Летните музикални празници ще бъдат открити днес в 20 часа с операта „Кармина Бурана“ от Карл Орф. Диригент е маестро Свилен Симеонов. Солисти са сопраното Елена Мишинова, баритонът Александър Крунев и тенорът Андрея Мирчев. На сцената ще излезе Академичният хор на Филхармония „Олтения“ от Крайова с диригент Богдан Ботезату.

В петък програмата продължава с операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт с диригент Григор Паликаров, а в последната вечер пред Стамбол капия публиката ще гледа мюзикъла „Бодигард“ с участието на Орлин Горанов, Нора Караиванова и Манал Ел Фейтури. Страцимир Павлов ще дирижира концерта.




2024-07-04 09:51:51